Ostatnia aktualizacja maj 2020

Spółka UBM Development AG („my”, „UBM”) przykłada dużą wagę do zapewnienia ochrony Twoich danych osobowych. Przestrzegamy wszystkich obowiązujących przepisów prawa, w szczególności rozporządzenia (UE) w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych („RODO”) oraz austriackiej ustawy o ochronie danych osobowych (Datenschutzgesetz, „DSG”). Niniejsza Polityka Prywatności informuje o sposobie przetwarzania przez nas danych osobowych na naszej stronie internetowej i w naszych kanałach mediów społecznościowych, Twoim prawie do kontroli tego przetwarzania i o możliwości dochodzenia praw w zakresie ochrony danych osobowych.

1.               Administrator i kontakt

Administratorem tej strony internetowej jest spółka:

UBM Development AG

Laaer-Berg-Straße 43, 1100 Wiedeń, Austria

+43 50 626 2600

ubm@ubm-development.com

Utworzyliśmy centralny punkt informacyjny, do którego możesz kierować wszelkie pytania dotyczące ochrony danych osobowych i przysługujących Tobie praw:

datenschutz@ubm-development.com

Inspektor ochrony danych osobowych nie został ustanowiony, gdyż nie jest to wymagane w świetle obowiązujących przepisów prawa.

2.               Cele przetwarzania danych

2.1             Udostępnianie strony internetowej i jej bezpieczeństwo

Dane osobowe przetwarzamy w celu umożliwienia dostępu do strony internetowej. Przy otwieraniu strony internetowej Twoja przeglądarka automatycznie przekazuje do naszego serwera Twój aktualny adres IP oraz inne informacje na temat Twojego systemu (np. stosowany system operacyjny, wersja przeglądarki). Dane te są potrzebne do udostępnienia i poprawnego przedstawienia treści prezentowanych na naszej stronie internetowej. Na podstawie tych danych o połączeniu nasz serwer automatycznie tworzy protokoły (logi), aby zapobiec atakom na skutek przeciążenia serwera lub nieautoryzowanego dostępu.

2.2             Analizy statystyk dotyczących korzystania z naszej strony internetowej (Google Analytics)

Aby lepiej zrozumieć, w jaki sposób wykorzystywana jest nasza strona internetowa i jakie treści powinniśmy dalej rozwijać, korzystamy z Google Analytics, usługi Google Inc. do tworzenia anonimowych statystyk użytkowania. To narzędzie analityczne wykorzystuje pliki cookie (ciasteczka) do rejestrowania w zagregowanej formie standardowych informacji o logowaniu i zachowaniu użytkowników na naszej stronie internetowej. Google Analytics tworzy zagregowane statystyki użytkowania w szczególności na podstawie następujących czynników: liczba i czas trwania wejść na poszczególne podstrony, rozkład geograficzny wejść na stronę, urządzenia końcowe używane przez użytkowników (PC/ telefon komórkowy), język, system operacyjny, dostawca usług i rozdzielczość ekranu (na urządzeniach przenośnych). Więcej informacji na temat działania Google Analytics oraz informacji, które możemy zbierać i analizować, można znaleźć na stronie:

https://support.google.com/analytics/answer/1012034?hl=lten&ref_topic=6157800.

Pliki cookie wykorzystywane przez Google Analytics są umieszczane wyłącznie pod warunkiem uzyskania Twojej zgody. Pobieranie Twoich danych przez Google Analytics możesz w każdym momencie dezaktywować pod następującym linkiem:

https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/.

Więcej informacji na temat warunków użytkowania Google oraz Polityki Prywatności Google dostępnych jest pod następującym linkiem: https://www.google.com/analytics/terms/gb.html.

2.3             Pliki Cookie

Accept Cookies

Ponadto, strona ta wykorzystuje pliki cookie. Są to małe pliki tekstowe, które w trakcie wizyty na naszej stronie internetowej są zapisywane na Twoim urządzeniu i przechowują określone informacje. Pliki cookie nie mają dostępu do innych danych przechowywanych na Twoim urządzeniu, nie mogą też ich odczytywać ani zmieniać. Poniższa tabela przedstawia zestawienie plików cookie stosowanych na naszej stronie internetowej.

Plik(i) Cookie Dostawca Cel: Czas przetwarzania
wp-rest-enabled-ping
  Ten plik cookie sprawdza czy REST API jest dostępne. 1 godzina
Sesja / Dane te są niezbędne do zarządzania Twoim aktualnym połączeniem. Przez okres połączenia
Cookieconsent_status / Ten plik cookie przechowuje Twoją zgodę na stosowanie plików cookie. Dzięki temu baner plików cookie nie będzie się wielokrotnie pojawiał. 1 rok
Google Analytics (_ga, _gat, _gid) Google Te pliki cookie służą do tworzenia statystyk dotyczących korzystania z naszej strony internetowej oraz do zarządzania wielokrotnymi zapytaniami. Pomaga nam to dowiedzieć się, jak często, z jakich krajów i za pomocą jakich urządzeń nasza strona internetowa jest otwierana i dalej ją optymalizować. 1 minuta (_gat)

1 dzień (_gid)

2 lata (_ga)

wordpress_geo_redirect_once WordPress Foundation Ten plik cookie jest używany do przekierowywania odwiedzających do właściwej wersji językowej w zależności od kraju. 1 rok
Hubspot (_hssc, _hssrc, _hstc, hubspotutk, __cfduid) HubSpot / Cloudflare Pliki te ułatwiają rozróżnienie użytkowników dla potrzeb oprogramowania analitycznego i HubSpot.

Ponadto dostawca CDN HubSpot stosuje pliki cookie Cloudflare (__cfduid) do wykrywania złośliwych odwiedzających i minimalizowania blokowania legalnych użytkowników. Jest to niezbędne do obsługi funkcji bezpieczeństwa Cloudflare oraz do zastosowania ustawień bezpieczeństwa w odniesieniu do każdego klienta.

do 13 miesięcy
Facebook Cookies (_fbp, wd, sb, fr, datr) Facebook Te pliki cookie pomagają nam w odpowiednim zarządzaniu wyświetlaną na platformach Facebooka reklamą adresowaną do osób odwiedzających naszą stronę internetową. do 2 lat
LinkedIn Cookies (lidc, lang, lissc, bcookie LinkedIn Te pliki cookie pomagają nam w odpowiednim zarządzaniu wyświetlaną na platformach LinkedIn reklamą adresowaną do odwiedzających naszą stronę internetową do 2 lat
YouTube Cookies (GPS, YSC, VISITOR_INFO1_LIVE) YouTube Te pliki cookie są umieszczane przez YouTube w celu śledzenia sposobu korzystania z usług tej platformy i pokazywania treści wideo na naszej stronie internetowej. do 6 miesięcy

Więcej informacji na temat plików cookie przechowywanych na Twoim urządzeniu dostępnych jest na stronie http://www.youronlinechoices.com.

2.4             Komunikacja i formularze kontaktowe

W przypadku pytań dotyczących naszej spółki lub naszych projektów możesz skontaktować się z nami korzystając z naszych formularzy kontaktowych lub bezpośrednio. W takim przypadku przetwarzamy podane przez Ciebie dane (imię i nazwisko, adres nadawcy, treść wiadomości) w celu odpowiedzi na zapytanie. Niektóre wymagane przez nas dane mogą być oznaczone jako pola obowiązkowe. Nie jesteś zobowiązany do podania tych danych. Jednakże, bez ich podania możemy nie być w stanie rozpatrzyć Twojego zapytania lub wykonać naszej usługi.

2.5             Newsletter

Oferujemy możliwość zapisania się na nasz Newsletter w celu regularnego otrzymywania informacji i aktualnych informacji dotyczących naszej spółki (w tym informacji marketingowych i informacji o wydarzeniach). W celu obsługi naszego Newslettera przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas rejestracji (imię i nazwisko, adres kontaktowy, tytuł, zainteresowania, kod pocztowy, firma), a także ogólne statystyki dotyczące korzystania i zasięgu. W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania naszego Newslettera korzystając z linku rezygnacji umieszczonego w każdym Newsletterze lub kontaktując się z nami bezpośrednio. Takie cofnięcie zgody nie ma wpływu na legalność przetwarzania do chwili cofnięcia.

2.6             Google Maps

Google Maps (Mapy Google) służą do prezentacji danych geograficznych w sposób przyjazny dla użytkownika. Google Maps zbierają, przetwarzają i wykorzystują dane dotyczące korzystania z funkcji Mapy przez użytkowników strony internetowej. Więcej informacji na temat przetwarzania danych przez Google można znaleźć w polityce prywatności Google na stronie http://www.google.com/privacypolicy.html. Możesz tam również zmienić swoje ustawienia w Privacy Center, aby odpowiednio zarządzać i chronić swoje dane.

Mapy Google nie są włączane automatycznie. Jeżeli na stronie chcemy włączyć Mapy Google, musisz wyrazić na to zgodę klikając na odpowiednio oznaczone pole. Dopiero wtedy zostanie nawiązane połączenie z serwerami Google.

2.7             Media społecznościowe

Oprócz tej strony internetowej prowadzimy następujące kanały w mediach społecznościowych:

Kanał mediów społecznościowych Operatorzy kanału mediów społecznościowych Polityka Prywatności operatora mediów społecznościowych Nasz kanał
Facebook Facebook Ireland Ltd, 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2, Irlandia https://www.facebook.com/privacy/explanation

 

i

 

https://www.facebook.com/legal/terms/page_controller_addendum

 

https://www.facebook.com/ubmdevelopment/
YouTube Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Irlandia https://policies.google.com/privacy https://www.youtube.com/channel/UCT2yu3PYcLtzynA2GHCp32g
Instagram Facebook Ireland Ltd, 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2, Irlandia https://de-de.facebook.com/help/instagram/155833707900388 https://www.instagram.com/ubmdevelopment/
LinkedIn LinkedIn Ireland Unlimited Company

Wilton Place,

Dublin 2, Irlandia

https://www.linkedin.com/legal/privacy-policy?_l=de_DE https://www.linkedin.com/company/ubm-development-ag/
Twitter Twitter International Company

One Cumberland Place, Fenian Street

Dublin 2, D02 AX07 IRLANDIA

https://twitter.com/de/privacy https://twitter.com/UBMdevelopment/
Xing New Work SE

Dammtorstraße 30

20354 Hamburg

Niemcy

https://privacy.xing.com/de/datenschutzerklaerung https://www.xing.com/companies/ubmdevelopmentag

W odniesieniu do funkcjonowania poszczególnych kanałów mediów społecznościowych działamy wspólnie z danym operatorem mediów społecznościowych jako współadministrator, chyba że operator ten nie działa jako jedyny administrator. Nie mamy jednak pełnego dostępu do danych zbieranych przez operatorów mediów społecznościowych oraz do danych Twojego profilu. Dlatego w celu uzyskania szczegółowej informacji prosimy zapoznać się z naszą Polityką Prywatności oraz polityką prywatności operatora mediów społecznościowych.

Dla potrzeb naszych kanałów społecznościowych przetwarzamy:

(a)             Twoje dane osobowe, np. o umieszczaniu plików cookie podczas Twojej interakcji z naszymi kanałami mediów społecznościowych (proszę jednak pamiętać, że pewne dane mogą być przez nas zbierane także bez zarejestrowania na jednym z kanałów mediów społecznościowych) i

(b)             Twoje dane osobowe podczas komunikowania się z nami za pośrednictwem kanałów mediów społecznościowych, np. w formie postów, komentarzy, osobistych wiadomości lub poprzez wypełnienie formularzy kontaktowych.

Możemy przy tym otrzymać dostęp do Twoich publicznie dostępnych danych (np. imię i nazwisko oraz zdjęcie profilowe, jeżeli umieścisz komentarz na naszym kanale mediów społecznościowych). W ustawieniach swojego profilu możesz sprawdzić, które dane są publicznie dostępne i odpowiednio ustawić widoczność. Więcej szczegółów i informacje na temat możliwości ustawień możesz uzyskać, zapoznając się z polityką prywatności danego operatora mediów społecznościowych.

Ponadto otrzymujemy od operatorów mediów społecznościowych anonimowe statystyki na temat stosowania i korzystania z naszych stron mediów społecznościowych. Udostępniane są następujące informacje:

(a)             follower: liczba osób obserwujących nasz kanał mediów społecznościowych.

(b)             zasięg: liczba osób, które widzą specyficzny wpis; liczba interakcji w odniesieniu do wpisu; na tej podstawie można w szczególności ustalić, które treści spotykają się z szerokim zainteresowaniem w danej społeczności.

(c)             informacje demograficzne dotyczące użytkowników: wiek, płeć, miejsce zamieszkania, język.

(d)             skuteczność ogłoszeń: Do ilu osób dotarł wpis lub płatne ogłoszenie lub ile osób weszło w interakcję?

2.8             Wtyczki do mediów społecznościowych

Nasza strona internetowa umożliwia interakcję za pośrednictwem wtyczek do wymienionych w powyższym punkcie kanałów mediów społecznościowych. W momencie aktywowania wtyczki zostaje utworzone połączenie z serwerem danego kanału społecznościowego i Twoje dane (w szczególności adres IP, aktualna strona internetowa, zapisane pliki cookie operatora mediów społecznościowych oraz ustawienia systemu i przeglądarki) mogą zostać przekazane do operatora mediów społecznościowych. Jeżeli nie wyrażasz zgody na przekazanie tych danych, prosimy nie aktywować wtyczek.

Informacje na temat przetwarzanych danych, które po kliknięciu na odpowiednią wtyczkę są przekazywane do danego operatora mediów społecznościowych, dostępne są w polityce prywatności danego operatora mediów społecznościowych (zob. tabela w punkcie powyżej).

2.9             IPLocate

Ta strona korzysta z technologii IPLocate (https://www.iplocate.io/), API HTTP dostępnego publicznie dla twórców oprogramowania. IPLocate przetwarza Twój adres IP do celów geolokalizacji, stosując przy tym bazę danych adresów IP. Na tej podstawie możliwe jest tylko przypisanie do miast, odpowiednich stref czasowych, szerokości i długości geograficznej. Informacje te są przez nas wykorzystywane do celów personalizacji naszych serwisów na stronie internetowej.

2.10          Google ReCaptcha

Ta strona wykorzystuje ReCAPTCHA do zapobiegania spamowi i nadużyciom poprzez automatyczne zapytania botów. ReCAPTCHA jest usługą Google i przetwarza dane o aktualnym zachowaniu się strony internetowej. Rezultatem tej analizy jest ocena ryzyka, która pozwala na odrzucenie zapytań lub postawienie dodatkowych wymagań (np. w formie quizu obrazkowego).  Twoje dane osobowe przetwarzamy w ramach naszego prawnie uzasadnionego interesu, aby zapobiec niewłaściwemu wykorzystaniu naszych formularzy kontaktowych. Dalsze informacje na temat ReCAPTCHA dostępne są pod adresem https://developers.google.com/recaptcha.

3.               Podstawy prawne przetwarzania danych

Dane osobowe przetwarzamy zgodnie z wyrażoną przez Ciebie zgodą (art. 6 ust. 1 lit. a RODO) w następujących celach:

  • Google Maps
  • Google Analytics
  • Pliki cookie wykorzystywane do celów reklamy
  • wtyczki do mediów społecznościowych
  • Newsletter (zgodnie ze wskazówkami przy rejestracji)

W dowolnym momencie masz prawo wycofać zgodę. Zgodę na umieszczanie plików cookie można wycofać, usuwając pliki cookie na przeglądarce lub zmieniając ustawienia swojej przeglądarki.

Przetwarzanie Twoich zapytań i przekazywanie dalszych informacji o naszych produktach i usługach, o które prosisz telefonicznie, mailem, za pośrednictwem kanałów mediów społecznościowych lub naszego formularza kontaktowego odbywa się w celu podjęcia takich działań poprzedzających zawarcie umowy (art. 6 ust. 1 lit. b RODO).

Przetwarzamy także dane osobowe (dane dotyczące połączenia, dane protokołów) w ramach naszego uzasadnionego interesu polegającego na zapewnieniu prawidłowego funkcjonowania i bezpieczeństwa naszej strony internetowej (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

Ponadto przetwarzamy Twoje dane osobowe w celu udoskonalenia naszej oferty online w naszych kanałach mediów społecznościowych i uwzględnienia interesów naszych użytkowników. W tym celu w ramach naszych prawnie uzasadnionych interesów zbieramy anonimowe statystyki i dokonujemy interpretacji demograficznych (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

4.               Okres przechowywania

Dane osobowe są przechowywane wyłącznie z zachowaniem przewidzianych ustawowo terminów przechowywania lub przez okres istnienia uzasadnionego interesu dalszego przetwarzania (w szczególności w celu dochodzenia lub obrony roszczeń). Dane dotyczące komunikacji będą przetwarzane do momentu załatwienia Twojego zapytania, ponadto w zakresie, w jakim wynikają z nich zobowiązania (przed)umowne. Okres przechowywania stosowanych plików cookie jest podany powyżej. W każdym momencie możesz usunąć pliki cookie.

Jeśli chodzi o okres przechowywania danych w kanałach mediów społecznościowych jest on określony w postanowieniach polityki prywatności operatorów mediów społecznościowych.

5.               OdbiorcY danych

Dla potrzeb świadczenia naszych usług dane mogą być przekazywane osobom trzecim działającym na nasze zlecenie (w szczególności podmiotom świadczącym usługi IT, agencjom marketingowym).

Niniejsza strona internetowa korzysta z Google ReCaptcha oraz o ile wyraziłeś zgodę na stosowanie plików cookie, także z Google Analytics. Obie usługi są świadczone przez Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA (Google). Google Analytics jest usługą analizy stron internetowych i wykorzystuje pliki cookie w celu umożliwienia analizowania sposobu korzystania przez Ciebie ze strony internetowej. Wygenerowane przez pliki cookie informacje dotyczące sposobu korzystania przez Ciebie z naszej strony internetowej (wraz z Twoim adresem IP i kodami URL odwiedzanej strony internetowej) są przesyłane do serwera Google w USA i tam przechowywane. Nie przechowujemy Twoich danych osobowych zbieranych w związku z Google Analytics. Google LLC jest przedsiębiorstwem wpisanym do wykazu Privacy Shield (tarcza prywatności) prowadzonego przez Departament Handlu USA. W celu zapewnienia ochrony danych osobowych obowiązują następujące zobowiązania umowne: https://www.google.com/analytics/terms/de.html i https://www.google.com/analytics/terms/dpa/dataprocessingamendment_20160909.html.

Jeżeli aktywujesz Google Maps informacje o charakterze technicznym, łącznie z Twoim adresem IP, są przesyłane do Google i przechowywane na serwerach w USA.

W przypadku aktywacji wtyczek do mediów społecznościowych dane osobowe (w szczególności Twój adres IP, aktualna strona internetowa oraz zapamiętane pliki cookie operatora mediów społecznościowych) mogą być przekazane do danego kanału mediów społecznościowych. Szczegółowe informacje dostępne są w polityce prywatności poszczególnych operatorów mediów społecznościowych (linki powyżej).

6.               TWOJE prawa

Zgodnie z obowiązującymi przepisami przysługują Tobie następujące prawa w zakresie przetwarzania Twoich danych osobowych:

  • prawo do informacji,
  • prawo do sprostowania danych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania,
  • prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania na podstawie prawnie uzasadnionych interesów,
  • prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych,
  • prawo do przenoszenia udostępnionych przez Twoich danych,
  • prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego (w Austrii: Datenschutzbehörde, dsb.gv.at, w Polsce: Urząd Ochrony Danych Osobowych, www.uodo.gov.pl).

Masz również możliwość dezaktywacji plików cookie poprzez zmianę ustawień swojej przeglądarki lub odwiedzając następujące strony internetowe:

Nie przetwarzamy Twoich danych osobowych w celu podejmowania decyzji, które opierają się wyłącznie na zautomatyzowanym przetwarzaniu, w tym profilowaniu, i wywołują wobec Ciebie skutki prawne (art. 22 RODO).

W sprawach dotyczących ochrony danych prosimy o kontakt pod adresem: datenschutz@ubm-development.com

7.               Hiperłącza

Niniejsza strona może zawierać hiperłącza do stron internetowych kontrolowanych przez osoby trzecie. Nie ponosimy odpowiedzialności za treści prezentowane na tych stronach i za korzystanie z nich. Nie ponosimy odpowiedzialności za politykę prywatności lub praktyki innych stron internetowych. Zachęcamy do zapoznania się z polityką prywatności tych stron, abyś mógł się zorientować, w jaki sposób strony te zbierają, wykorzystują i udostępniają informacje o użytkowniku.

8.               Aktualizacje POLITYKI PRYWATNOŚCI

W ramach dalszego rozwoju Internetu będziemy na bieżąco aktualizować także niniejszą politykę prywatności. Informacje o wprowadzanych zmianach będziemy podawać na stronie internetowej z odpowiednim wyprzedzeniem. Dlatego należy regularnie zaglądać do niniejszej Polityki Prywatności, aby dysponować aktualnymi informacjami.